Roseata vaginala
Daca te-ai intrebat vreodata cum arati acolo jos, probabil ai luat o oglinda mica si te-ai uitat din-tr-un unghi diferit. In orice caz, majoritatea dintre noi facem acest lucru doar daca avem motiv sa credem ca este ceva in neregula. Daca te confrunti cu mancarime vaginala, iritatie si durere, atunci, cel mai probabil, vei remarca ca vulva ta este rosie si, cateodata, umflata. Acest lucru este cunoscut ca roseatavaginala. In termeni medicali, roseata vaginala se refera la vulvovaginita, o inflamatie a tesutului vulvei si vaginului. In afara de roseata, vulvovaginita poate avea si alte simptome precum scurgere, miros neplacut, iritatie, senzatia de usturime in timpul sau dupa actul sexual, sau in timpul urinarii.
Ce cauzeaza roseata vaginala
Inflamatia tesutului care se manifesta prin roseata, poate fi cauzata de diferiti factori, cei mai intalniti sunt infectii precum vaginoza bacteriana sau candidoza. Aceste lucruri se considera a nu fi transmisibile intre parteneri, asadar nu este obligatoriu sa te abtii de la sex, desi activitatea sexuala poate fi neplacuta cand roseata vaginala apare. Daca cauza infectiei este o boala cu transmitere sexuala, de obicei, ambii parteneri ar trebui sa se trateze.
In orice caz, cauza rosetii vaginale nu este intotdeauna o infectie. Tesutul senzitiv al vulvei si al vaginului poate face oricand o reactie alergica sau iritatie la substante ce se gasesc in mediul inconjurator, precum parfumuri, sapunuri sau conservati. De fapt, produse precum tampoane sau hargie igienica parfumata, detergenti duri sau sampoane, balsamuri etc. contin, de cele mai multe ori, ingrediente ce pot cauza alergii sau iritatii. Un alt motiv intalnit pentru roseata este iritatie fizica, de obicei din cauza sportului, caldurii sau lenjeriei sinstetice.
Cum sa tratezi roseata vaginala
Primul pas in a trata vulvovaginita este sa inlaturi cauza inflamatiei. Consulta-ti doctorul pentru a gasi sursa problemei. Daca inflamatia este cauzata de o infectie, de obicei se prescrie un antibiotic sau antimicotic. Foloseste un prebiotic vaginal impreuna sau dupa tratamentul cu antibiotic care poate ajuta sa-ti restabilesti echilibrul florei vaginale, si sa diminuezi sansa ca infectia sa se repete. In orice caz, daca roseata este cauzata de o reactie alergica sau un iritant fizic, nu este tot timpul usor sa identifici sau sa indepartezi cauza. In acest caz, cel mai bine este sa eviti toate cauzele posibile, ca mai apoi sa le introduci inapoi una cate una. Desi este bine sa inlaturi cauza problemei, calmarea rapida a simptomelor este de obicei, de ajutor. Cauta produse ce calmeaza mancarimea, spray-uri sau geluri cu efect racoritor ce pot fi cumparate fara prescriptie medicala. Ai grija ca aceste produse sa fie concepute pentru zona intima si sa nu contina alergeni sau iritanti.
„Inflamatia tesutului ce se manifesta prin roseata poate fi cauzata de diferiti factori, cei mai intalniti sunt infectii precum candidoza sau vaginoza bacteriana.”