Candidoza in timpul sarcinii
Nu este neobisnuit pentru femei sa se confrunte cu candidoza in timpul sarcinii mai mult decat in orice alt moment inainte sau dupa sarcina. Schimbarile prin care trece corpul nostru in timpul dezvoltarii si cresterii fatului si in timpul alaptarii, sunt guvernate de nivelul hormonal, si au un impact in fiecare aspect al vietii noastre.
Greata, cresterea in greutate si uitarea sunt discutate la nivel inalt intre viitoarele mamici, insa putine spun ca infectia cu candida poate fi o reala problema in timpul sarcinii, diminuand si mai mult viata de cuplu deja afectata a viitorilor parinti. Desi candidoza poate fi foarte severa, recurenta si deranjanta, de obicei nu prezinta niciun risc nici pentru mama, nici pentru fat. Daca ai candidoza in momentul in care intri in travaliu, exista sansa ca si copilul tau sa o contacteze si sa dezvolte infectia.
In orice caz, daca esti insarcinata si te confrunti cu simptome precum scurgere abudenta, mancarime sau iritatie, trebuie sa iti contactezi doctorul sau moasa, care iti va analiza cazul si iti va prescrie tratamentul adecvat. Poti sa folosesti in timpul sarcinii prescriptia cea mai intalnita si tratamentul antimicotic dat fara prescriptie medicala.
Care sunt simptomele cele mai intalnite in timpul candidozei?
Simptomele candidozei vaginale sunt:
- scurgere apoasa alba, similara branzei
- mancarime sau iritatie in zona vaginala
- roseata si usturime in timpul urinarii
Unele din aceste simptome pot aparea in alte situatii, precum vaginoza bacteriana sau boli cu transmitere sexuala. Pentru ca aceste situatii pot avea consecinte serioase asupra mamei si copilului, este important sa contactezi doctorul sau moasa sa discuti simptomele.
Candidoza recurenta in timpul sarcinii
Cateodata, indiferent de tratamentele prescrise, femeile insarcinate se vor confrunta cu candidoza repetata din cauza variatiilor hormonale. Candida albicans, microorganismul responsabil pentru majoritatea cazurilor de candidoza, poate deveni rezistenta la tratamentul antimicotic.
Un tratament cu prebiotice poate sustine flora vaginala, dar in majoritatea cazurilor, nu poate invinge infectia de tot. Daca te afli in aceasta situatie, singurul lucru ramas de facut este sa ameliorezi simptomele, pana la finalul sarcinii cand hormonii revin la “normal”. Acest lucru se poate realiza folosind spray-uri sau geluri ce se dau fara prescriptie medicala, cu efect racoritor pentru piele pentru a calma mancarimea si senzatia de usturime. In orice caz, fiecare sarcina este diferita si ar trebui sa-ti consulti medicul inainte de a decide sa folosesti orice produs in zona intima.
„In orice caz, daca esti insarcinata si te confrunti cu simptome precum scurgere abundenta, mancarime sau iritatie, poti sa iti contactezi doctorul sau moasa, care iti va analiza cazul si iti vor prescrie tratamentul adecvat.”