Sunt tampoanele dăunătoare pentru vaginul meu?
Numeroase femei optează pentru utilizarea tampoanelor în timpul menstruației lor. Este ușor de înțeles de ce. Ele sunt discrete și vă oferă libertatea de a vă continua viața activă cotidiană. Există un interes în numeroasele mijloace mass-media sociale recente privind folosul sau dauna tampoanelor asupra sănătății. Citiți mai departe pentru a afla mai multe.
Sunt tampoanele sigure?
Nu există curent niciun studiu sau probe, care să demonstreze că tampoanele de sine stătătoare sunt dăunătoare pentru sănătate. Schimbarea frecventă a tamponului și igiena vaginală coresponzătoare vă pot ajuta la evitarea problemelor comune ce țin de sănătatea vaginală.
Tampoanele sunt confecționate, de obicei, dintr-o combinație de bumbac și celofibră, combinată cu plastic și alte materiale sintetice și chimicale, pentru a spori absorbția. Ca și în cazul altor produse, puteți prefera să utilizați tampoane din bumbac organice și nealbite sau să alegeți o opțiune mai ecologică – precum o cană menstruală reutilizabilă.
Cât de des trebuie să-mi schimb tamponul?
Vaginul se curăță singur foarte eficient. Un vagin sănătos menține un ecosistem de microorganisme și fluide, care regulează pH-ul și îl mențin la un nivel care descurajează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.
În timpul menstruației, corpul feminin continuă să producă fluide vaginale normale și bacterii benefice, care ajută la menținerea unui mediu sănătos. Tampoanele sunt destinate să fie foarte absorbante și, în timp ce ele absorb sângele menstrual în mod eficient, ele absorb, de asemenea, toate bacteriile și fluidele apărute pe cale naturală. Aceasta poate încetini capacitatea vaginului de a se auto-purifica și de a regula pH-ul, conducând la iritații și posibile infecții.
Asigurați-vă să schimbați tamponul la fiecare 3-4 ore, înainte de culcare și îndată după trezire dimineața.
Alegeți absorbția corectă a tamponului pentru fluxul menstrual
Este important să alegeți un tampon care să se potrivească cu fluxul Dvs. Utilizarea unui tampon prea absorbant și aflarea lui prea îndelungată în interior, creează un teren propice pentru problemele bacteriene. Dacă observați schimbări în culoarea, textura sau mirosul eliminărilor vaginale normale, trebuie să încetați imediat utilizarea tampoanelor. Nu utilizați niciodată un tampon pentru a absorbi eliminările vaginale, deoarece aceasta poate ușor înrăutăți problema, supunându-vă riscului unor infecții serioase.
O igienă vaginală adecvată este foarte importantă în timpul ciclului. Puteți găsi un remediu delicat de spălare vaginală sau de duș, util în timpul menstruației. Asigurați-vă să evitați produsele parfumate sau pe bază de săpunuri alcaline, care pot perturba pH-ul ușor acid al vaginului. La fel ca și asigurarea unei spălări delicate a zonei intime, schimbarea frecventă a tamponului sau a șervețelului sanitar, vă va ajuta să evitați problemele obișnuite legate de sănătatea vaginală.
Ce este sindromul șocului toxic?
În anii 1980 exista o preocupare justificabilă în privința Sindromului Șocului Toxic (SȘT), legată de utilizarea tampoanelor. De atunci, fabricanții și-au ameliorat produsele, iar conștientizarea unei sănătați vaginale corespunzătoare, a sporit. SȘT este, din fericire, rar.
SȘT este cauzat de bacteriile stafilococului auriu (staf) și ale streptococului piogen (strep), care s-au înmulțit rapid și au pătruns în circuitul sangvin. Majoritatea oamenilor dezvoltă anticorpi, care îi protejează de aceste toxine, dar în cazuri rare, SȘT are loc.
Tampoanele cauzează șoc toxic?
Este important de remarcat faptul că tampoanele nu cauzează SȘT, dar ele pot spori riscul. Relația precisă dintre utilizarea tampoanelor și SȘT nu este clară, dar aflarea unui tampon excesiv de absorbant în interior un timp prea îndelungat, reprezintă un risc potențial. La fel ca și utilizarea tampoanelor, SȘT a fost legat de rănile de pe piele, chirurgie sau naștere, utilizarea materialelor de pansare a rănilor și a bureților sau steriletelor contraceptive, aflate în vagin un timp prea îndelungat.
Simptomele SȘT sunt foarte asemănătoare cu cele ale gripei și nu sunt ușor de recunoscut. Ele pot apărea brusc. Dacă utilizați tampoane și suspectați că puteți suferi de o infecție, contactați imediat medicul Dvs.